Opnieuw meer hypotheken overgesloten

Het aantal huiseigenaren dat de hypotheek heeft overgesloten, is opnieuw flink hoger dan in dezelfde maand in 2020. De extreem lage hypotheekrente, die onlangs nog iets verder daalde, is de belangrijkste oorzaak. 

Euro teken in groene afbeelding van een huis
Nieuws
Datum: 29-09-2021

Afgelopen augustus noteerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maar liefst 34% meer oversluitingen in vergelijking tot augustus vorig jaar. Gemiddeld bedraagt de hypotheekrente nu 1,45%. Verder zijn de verschillen tussen de diverse rentevaste periodes kleiner geworden. 

Langere periode 

Veel oversluiters zetten de rente voor langere tijd vast. Twintig en dertig jaar zijn daarbij geen uitzonderingen. Daarmee verzekeren zij zich van vaste, lage maandlasten nu én in de toekomst. De gemiddelde rentevaste periode is inmiddels negentien jaar. In 2011 was dat nog negen jaar. 

Boeterente 

Wie een hypotheek oversluit voordat de rentevaste periode afloopt, moet boeterente betalen. Ondanks die boete kan oversluiten toch interessant zijn. Als uw maandlasten fors omlaag gaan en u de boete binnen enkele jaren terugverdient, gaat u daarna besparen. De boeterente mag u eenmalig aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting. 

Actie ondernemen 

Heeft u uw hypotheek nog niet overgesloten? Dan is dit misschien een goed moment om dit alsnog te doen. Met de huidige extreem lage hypotheekrente kan het financieel interessant zijn om nu actie te ondernemen.  

Meer informatie 

Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. Als experts op het gebied van hypotheken rekenen wij graag voor u uit of u kunt besparen op uw hypotheek. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.