Huis (ver)bouwen veel duurder geworden

Het is een stuk duurder geworden om te bouwen of te verbouwen. Dat komt omdat de vraag naar bouwmaterialen flink is toegenomen. Tegelijkertijd is de productie ervan, mede door corona, afgenomen. Daardoor zijn de prijzen omhoog geschoten. 

Gelukkig paar dat verbouwing woning analyseert
Nieuws
Datum: 26-05-2021

De productie van bouwmaterialen is door corona tijdelijk bijna stil komen te liggen. Verder was de verwachting dat de crisis een negatief effect zou hebben op de huizenmarkt. Dat bleek alles behalve waar, waardoor de schaarste relatief gezien nog groter is. 

Milieu 

Daarnaast is het bouwen zelf ook duurder geworden. Dit komt onder andere door de steeds strengere milieuregels. Maar ook hier speelt schaarste een rol, waardoor alle partijen in de keten meer geld kunnen vragen, meldt de NOS.   

Vooral hout is geliefd om mee te bouwen. Het is een natuurlijk materiaal, het neemt zelf CO2 op en is niet zwaar. Daardoor is het ook milieuvriendelijker te vervoeren dan zwaardere materialen zoals bijvoorbeeld beton.  

Goed begroten 

Als u wilt (ver)bouwen, is het meer dan ooit belangrijk om goed te begroten. Als u een aannemer in de arm neemt, loont het vaak om meerdere offertes op te vragen. Leg de afspraken die u maakt gedetailleerd vast. Weet dat stelposten bijna altijd discussies opleveren. Houd verder goed in de gaten of de afgesproken prijzen inclusief montage en btw zijn. Ook uitloop in de planning zorgt vaak voor een hogere rekening. Sluit dit dus uit in de afspraken die u maakt.

Voor veelvoorkomende verbouwingen heeft Vereniging Eigen Huis een aantal tabellen gemaakt, waarin u in één oogopslag ziet wat deze gemiddeld kosten. U kunt de tabellen hier raadplegen. 

Bekostiging 

Als u overwaarde heeft op uw woning, kunt u uw hypotheek vaak verhogen om de verbouwing te bekostigen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.