Einde coronasteun. Stoppen of doorgaan?

De coronasteun voor bedrijven wordt per 1 oktober stopgezet omdat de lockdownmaatregelen grotendeels voorbij zijn en de economie weer op eigen kracht moet draaien. Wordt dit moeilijk voor u, dan staat u voor de keuze: stoppen of doorgaan?

Een trieste ondernemer in zijn kleine zaakje tijdens Corona
Nieuws
Datum: 08-09-2021

Treft het wegvallen van de steunmaatregelen uw bedrijf? Dan moet u onder ogen zien hoe uw onderneming nog overeind kan blijven en hoe de toekomst eruitziet. Stopt u uw onderneming, eventueel omdat een faillissement onvermijdelijk is? Of kunt u het tij nog keren en uw bedrijf weer levensvatbaar maken?

Stoppen met uw onderneming

Welke stappen zet u als u stopt met uw bedrijf? Ga om te beginnen na welke afspraken en contracten u heeft met klanten en leveranciers en wat daarvan de gevolgen zijn als uw bedrijf stopt. Bereid u daar op voor en bespreek met een jurist wat u moet doen. Laat klanten en leveranciers tijdig weten dat u stopt en leg uit wat de gevolgen voor hen zijn.

U gaat ook afscheid nemen van uw medewerkers. Regel alle juridische zaken, vraag op tijd een ontslagvergunning aan en maak een sociaal plan voor afspraken over het ontslag.

Belastingen en administratie

De Fiscus gaat met u afrekenen voor de omzetbelasting (btw) en de inkomstenbelasting. Verkoopt u uw bedrijf? Ga dan na of u in aanmerking komt voor stakingsaftrek. Schrijf u uit bij het Handelsregister en zeg contracten, vergunningen, bedrijfsverzekeringen, abonnementen, (de domeinnaam van) uw website en dergelijke op. Bewaar uw administratie nog minimaal 7 jaar. Dat is wettelijk verplicht.

Hoe nu verder?

Als u stopt, bent u geen ondernemer meer. Hoe verwerft u dan een inkomen? Zoek uit of u aanspraak maakt op een uitkering. Misschien is dat niet nodig en kunt u een baan vinden, want de arbeidsmarkt is krap. Beschikt u niet over de juiste competenties? Verdiep u dan in omscholingsmogelijkheden. Als u zich zorgen maakt over uw financiën, bespreek dat dan met ons. Wij zoeken samen met u naar oplossingen.

Doorgaan met uw bedrijf

Misschien is stoppen niet nodig, omdat u ideeën heeft voor nieuwe producten of diensten. Dan is het de vraag of u uw bedrijf gaat reorganiseren, een doorstart maakt of een nieuw bedrijf begint. Verdiep u in de gevolgen van alle opties. In zekere zin wordt u weer een startend ondernemer. Dat betekent opnieuw een financiering rond krijgen en marktonderzoek doen. Misschien behoren uw bestaande klanten helemaal niet tot de doelgroep van uw nieuwe bedrijf. Investeer daarom in de zoektocht naar nieuwe klanten en maak serieus werk van goede marketing.

Welkom voor advies

Heeft u voor uw plannen een financiering nodig? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken met u welke mogelijkheden u heeft. We laten dan ook graag de bedrijfsverzekeringen aan de orde komen. Wat zijn de risico’s van uw vernieuwde onderneming en hoe gaat u met die risico’s om? Laat u adviseren.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.