Autoverzekering duurder ondanks minder schade

De premie van autoverzekeringen gaat omhoog terwijl verzekeraars minder schade hoeven uit te keren. Daarom roept de Consumentenbond verzekeraars op de premies te verlagen of zelfs terug te betalen. 

Autoverzekering vergelijken
Nieuws
Datum: 28-07-2021

Volgens de Consumentenbond is de gemiddelde premie van een autoverzekering tussen 2017 en 2020 met 17% gestegen. In dezelfde periode daalde de schadelast van verzekeraars juist met 5%.  

Terugstorten 

In de eerste maanden van 2021 bedroeg die daling zelfs 17% en de premiestijging maar liefst 9%. Reden genoeg om verzekeraars op te roepen de premies te verlagen of zelfs voor een deel terug te storten aan hun verzekeringsnemers. 

Verkeerde conclusies 

Het Verbond van Verzekeraars verweert zich hiertegen. Volgens de branche-organisatie trekt de Consumentenbond verkeerde conclusies. Zo verwijt het Verbond de belangenbehartiger dat deze de resultaten tot 2017 niet meeneemt in de berekening. Toen waren autoverzekeringen namelijk vaak verlieslijdend voor verzekeraars. Dat is in 2016 bevestigd door De Nederlandsche Bank (DNB), die vaststelde dat de premie voor WA-verzekeringen al jaren te laag was.  

Kalenderjaar 

Ook is het te kort door de bocht om de cijfers van één kwartaal tegenover elkaar te zetten, vindt het Verbond. Verzekeraars moeten rekening houden met risico’s die zich over een heel kalenderjaar voordoen. “Natuurlijk kan de schadelast in het eerste kwartaal meevallen, maar we hoeven maar naar de watersnood in Limburg te kijken om te zien dat het tweede kwartaal een heel ander schadebeeld zal laten zien” 

Goede prijs 

Ondanks dat de gemiddelde auto premie stijgt, zijn er grote verschillen tussen de autoverzekeringen van verschillende aanbieders. Denkt u dat u te veel betaalt voor uw autoverzekering? Dan kan vergelijken lonen. Neem gerust even contact met ons op, we helpen u graag bij het vinden van een goede autoverzekering tegen een goede prijs. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.