Autoschade door onbekende dader: dit kunt u doen

Het is veel autobezitters wel eens overkomen: een lakschade of deuk die er ‘opeens’ is. Nadat u boodschappen heeft gedaan, bijvoorbeeld. Of gewoon thuis, op de parkeerplaats. Erg vervelend, omdat u niet weet wie de dader is. Toch kunt u zulke schade soms vergoed krijgen.

Een grijze auto met wat lichte schade op de voorbumper
Nieuws
Datum: 06-09-2021

Dat geldt in elk geval als u een allrisk autoverzekering heeft afgesloten. Het nadeel is echter dat uw aantal schadevrije jaren daalt en u mogelijk omlaag gaat op de bonus-malusladder. Een claim op uw autoverzekering kan dus betekenen dat u daarna meer premie moet betalen.

Waarborgfonds Motorverkeer

Is de schade veroorzaakt door een ander motorvoertuig? Dan is er een andere mogelijkheid. U komt dan misschien in aanmerking voor een vergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer. Het maakt niet uit of uw auto WA, WA+ of allrisk is verzekerd.

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een stichting die wordt gefinancierd met een deel van alle Nederlandse WA-premies. Het fonds keert alleen uit bij schade die is veroorzaakt door motorvoertuigen. Niet alleen aan auto’s trouwens, ook aan andere eigendommen.

Voorwaarden

Als u een schade heeft die onder de voorwaarden valt, kunt u een verzoek om schadevergoeding indienen. Die voorwaarden zijn dat het voertuig dat de schade heeft veroorzaakt:

  • onbekend is gebleven;
  • wel bekend is, maar niet verzekerd;
  • wel bekend is, maar gestolen;
  • is verzekerd bij een verzekeraar die failliet is;
  • is vrijgesteld van verzekeringsplicht.

Bij materiële schade die is veroorzaakt door een onbekende dader heeft u wel een eigen risico van € 250.

Aansprakelijk stellen

Is uw schade veroorzaakt door iemand die onverzekerd rondreed? Dan moet u de schade eerst proberen te verhalen op de veroorzaker door hem of haar aansprakelijk te stellen. Krijgt u geen vergoeding, dan kunt u alsnog een verzoek bij het Waarborgfonds indienen.

Meer informatie

Meer informatie en het formulier waarmee u een verzoek voor vergoeding kunt indienen, vindt u op de website van het Waarborgfonds. Heeft u een andere vraag over dit artikel of over (de dekking van) uw eigen autoverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.