Fiets van stal: hoe onderhoudt u ‘m het beste?

Er is weinig zo irritant als een krakende en piepende fiets. Dus onderhoudt u uw karretje goed. U kunt ’m natuurlijk elk jaar naar de fietsenmaker brengen voor een onderhoudsbeurt, maar dat kost u snel € 70.

Fiets onderhoud, man sprayt olie op fietsketting

Als u op die kosten wilt besparen, gaat u zelf aan de slag. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van een goede onderhoudsbeurt. Als u handig bent, kunt u alles zelf doen. Bent u minder handig? Dan kunt u ervoor kiezen om de specialistische zaken alsnog door de fietsenmaker te laten uitvoeren.

Fiets schoonmaken

Begin met het schoonmaken van uw fiets. Het beste is om ‘m met de tuinslang af te spuiten zodat u het grove vuil verwijdert. Gebruik hiervoor geen hogedrukspuit, dat kan uw fiets beschadigen!

Kettingonderhoud

Koop speciale kettingcleaner en een druppelflesje kettingsmeer. Spuit de kettingcleaner op de ketting en laat dit enkele minuten inwerken. Haal daarna met een doek het vuil eraf en/of borstel de ketting schoon. Spoel na met water en laat de ketting drogen. Aansluitend kunt u de ketting opnieuw invetten. Begin bij de sluitschakel, dan weet u precies wanneer u rond bent. Veeg overtollige olie weg met een doek.

Spaken spannen

Als u een slag in uw wiel heeft, moet u uw spaken spannen. Dit is niet voor iedereen weggelegd, al was het maar omdat u er speciaal gereedschap voor nodig heeft. Wilt u toch een poging wagen? In deze video kunt u zien hoe het moet.

Bandencheck

Controleer de banden van uw fiets op kleine scheurtjes en uitdrogingsverschijnselen. Kijk ook of er nog voldoende profiel op zit. Vervang de banden desnoods of laat dat doen door uw fietsenmaker.

Controleer de remblokken

Als u gewone handremmen heeft, is dat eenvoudig. Zit er bijna geen rubber meer aan of zijn ze (te) schuin afgesleten, vervang ze dan. Heeft u schijfremmen? Haal dan het wiel los en check of de blokjes die de schijf vast grijpen recht zitten en voldoende rubber hebben.

Kabels

De remkabels van uw fiets slijten natuurlijk ook, evenals de versnellingskabel. Als de bediening zwaarder is, kunt u ze het beste opnieuw coaten met een speciale spray. Ziet u losse stukjes ijzerdraad of zijn de kabels roestig? Dan kunt u ze het beste vervangen.

Lagers

Uw fiets heeft op meerdere plekken lagers die ervoor zorgen dat alle draaiende delen dat goed en geruisloos doen. Kraakt uw fiets? Dan kunnen droge of versleten lagers de oorzaak zijn. Ze smeren of vervangen is soms redelijk eenvoudig, maar kan ook best moeilijk zijn. Op YouTube staan meerdere filmpjes, zoals bijvoorbeeld deze over het onderhoud van naaflagers.

Waxen

Tot slot zet u uw fiets in de wax. Niet alleen omdat ‘ie dan weer glanst als nieuw, maar vooral om ‘m te beschermen tegen de weersinvloeden. We wensen u een heerlijk fietsseizoen!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag